Co-teaching og vejledning
Af Lisbeth Hædersdal
Faglitteratur til læreren
ANMELDT AF LOUISE HERSKIND
Undertitlen »En praksisnær guide til vejledere og skoleledelse« er rammende, og bogen er vældig relevant at købe hjem til skoler, hvor man har et ønske om at forankre vejledningen i co-teaching som metode. Forfatterens personlige – og meget genkendelige – beretning om, hvordan hun først for alvor fandt ind i sin vejlederrolle, da hun involverede sine kolleger i forløb med co-teaching, giver læseren en god forståelse for de mange faktorer, man skal tage højde for, når man kaster sig ud i sådan et projekt.
Bogen indledes med en præsentation af de forskellige former for co-teaching, det bredes ud, hvordan de kan benyttes på tværs af forskellige fagligheder, og det forklares, hvorfor det er en meningsfuld tilgang til vejledning. Hvis man er bekendt med co-teaching, og allerede overbevist om, at det er den vej, man vil gå, kan man godt springe de første kapitler over. Hvis man har brug for gode argumenter for at indføre co-teaching, kan man finde dem her.
Hoveddelen af bogen består af en guide med alle de dele og trin, der skal medtænkes i implementeringen, samt en lang række forskellige redskaber til at sikre, at co-teachingen kan lykkes. Eksempelvis finder man oversigt over ansvarsfordeling mellem ledelse og vejledere, lister over ledelsesopgaver og et kort til at skabe overblik over vejledernes kompetencer. Der er også modeller til det mere praksisnære, når den konkrete undervisning skal planlægges, gennemføres og evalueres. De forskellige modeller kobles fint sammen med oplevelser og eksempler fra skolehverdagen, og der er en logisk og letforståelig fremdrift fra det ene kapitel til det næste.
Styrken i Co-teaching og vejledning er, at de forskellige guider og skemaer er tilpas overordnede til, at de ville kunne fungere i de fleste skoler, men også tilpas handlingsanvisende til, at man som læser rent faktisk ved, hvad man kan gøre for at tage skridt hen imod en mere medskabende vejledningspraksis. Selv kan jeg godt blive lidt forpustet af at have mange skemaer og modeller i spil, men den overordnede struktur kan jeg sagtens se i brug, også på min egen skole.
Hvert af de 12 kapitler i bogen starter med en emnesætning og sluttes af med en opsummering af indholdet sammen med en håndfuld refleksionsspørgsmål, der giver mulighed for at kæde indholdet sammen med den praksis, man selv befinder sig i. Man bliver altså ledt rigtig godt igennem bogen, og der er gode muligheder for at benytte den som opslagsværk, når man har brug for at vende tilbage til de enkelte temaer. Sproget er flydende og koncist, og bogen er læst på ingen tid, så man kan hurtigt komme i gang med at bruge sin nye viden.
Co-teaching og vejledning giver vejledere og skoleledelse helt konkrete værktøjer til at implementere co-teaching. Den er inspirerende og anvendelig.
ANMELDT AF LOUISE HERSKIND
Lisbeth Hædersdal: Co-teaching og vejledning
207 sider.
Vejl. pris kr. 257,50 ekskl. moms.
Dafolo, 2024.