Det er bare 4 funktioner – det første og vigtigste alle lærere skal vide om ordblindhed og læse-skriveteknologi

,

Af Jesper Sehested og Signe Thuesen
Faglitteratur til læreren
ANMELDT AF METTE MONDRUP

Det er bare 4 funktioner er en overskuelig, praksisnær og letlæst bog, der henvender sig specifikt og direkte til faglærere i folkeskolen. Bogens ærinde er at gøre faglæreren opmærksom på de ordblinde elever i fagundervisningen, og hvordan faglæreren ved små, men vigtige greb kan bidrage til øgede deltagelsesmuligheder og læringsudbytte for denne elevgruppe.

Den personlige og meget direkte henvendelse til faglæreren er understreget ved taleformen ”du”. Skriftstørrelsen er påfaldende stor, estimeret til at være omkring 20, hvilket jeg undres over, når målgruppen er faglærere. Samtidig medfører skriftstørrelsen, at bogen fylder 121 sider. Her ville jeg foretrække, at skriftstørrelsen havde været mindre, og at der i stedet var givet plads til flere grafiske illustrationer, QR-koder m.v., som bogen også indeholder.

Bogens forfattere skriver i indledningen, at bogen ikke er endnu en fagbog med en masse teoretisk viden, der kræver en omsætning fra teori til praksis, men blot er baseret på fakta om læse-skrive-teknologi og på egne erfaringer. Med stor respekt for dette afsæt finder jeg, at den nænsomme imødekommenhed, som bogens tone langt hen ad vejen appellerer til i faglærerens arbejde med inklusion af de ordblinde elever, ikke fungerer optimalt. Nogle steder oplever jeg, at bogens tone er lidt for ”kæk”, og der er en del personlige anekdoter, som jeg mener kan bidrage til et lidt for stereotypt billede af ordblinde elevers adfærd. Dette understreges i sprogbrugen i anvisningen til faglæreren om, at den energi, der i dag bruges på at ”holde trit med forstyrrende elementer og elever, som ikke deltager,” kan anvendes til at støtte de ordblinde elever ved at fjerne bogstavfriktionen gennem brug af læse- og skriveteknologi.

Bogens store styrke er den gentagne, grundlæggende appel til faglærerne om dels at være opmærksomme på og have indsigt i, hvad ordblindhed betyder for elevens deltagelses- og mestringsmuligheder i fagundervisningen, og dels at det i praksis kræver kendskab til de 4 funktioner (indscanning, oplæsning, tale-til-tekst og ordforslag), da disse er relevante for at kompensere for kernen i ordblindhed. En anden styrke er, at der lægges op til faglærerens samarbejde med skolens læsevejleder, som ofte er den, der underviser de ordblinde elever i både de socioemotionelle følger af ordblindhed og teknologiens funktioner.

Kapitlet om at skabe en holdbar tilgang til læse- og skriveteknologien og de efterfølgende fem kapitler, hvor de forskellige funktioner gennemgås, fungerer rigtig godt. Her er der mange gode og nuancerede overvejelser, som faglæreren i høj grad kan drage fordel af i mødet med de ordblinde elever i undervisningen.

På trods af de omtalte svagheder i enkelte dele af bogen vil jeg anbefale, at skolens læsevejleder og ressourcepersoner anskaffer bogen til brug og formidling af de mange velfungerende kapitler, der indeholder praksisnære tips og tricks i et hands-on-format til faglæreren i forbindelse med inklusion af de ordblinde elever i undervisningen.

ANMELDT AF METTE MONDRUP

Jesper Sehested og Signe Thuesen: Det er bare 4 funktioner – det første og vigtigste alle lærere skal vide om ordblindhed og læse-skriveteknologi
121 sider.
Vejl. pris 200 kr. ekskl. moms og forsendelse.
Etlivsomordblind.dk, 2024.