Det tænkende klasserum i praksis, 4.-9. klasse

,

Af Adrian Rau Bull, Nick Hougaard og Tina Fuglsig Lauridsen
Faglitteratur til læreren
ANMELDT AF EDEL IRENE NØRGAARD

Inspirerende og fornyende – det er, hvad jeg tænker efter at have læst om det tænkende klasserum.

Bogen bygger på canadieren Peter Liljedahls 15 års forskning og praksis med undervisning i det tænkende klasserum. Han har desuden skrevet forordet, hvor han pointerer, at hele konceptet er opstået ved et behov for at bringe elevernes tænkning ind i klasselokalet, idet han observerede en stor mangel på samme.

I to år har jeg lyttet til min begejstrede kollega, matematikvejlederen, som lovpriste ”tavlerummet”, som det dertil ændrede og indrettede klasselokale benævnes på vores skole. Hun var tidligt ude og havde læst canadierens bog om forskningen bag og praksis om det tænkende klasserum.

Som henholdsvis matematik- og læsevejleder har min kollega og jeg for lidt indsigt i hinandens arbejdsområder – eller rettere jeg kan kun tale på egne vegne og sige, at jeg har været en meget passiv iagttager til alle hendes krumspring angående det tænkende klasserum. Dog må jeg konstatere, at matematikvejlederens entusiasme over at have fundet en ny tilgang til matematikken samt elevernes højere aktivitetsniveau fortæller mig, at her er noget at hente.

Indholdet i bogen er en gennemgang af fire værktøjssæt, hvor der til hvert af disse er rettet et særligt fokus. Først rettes fokus mod elevernes adfærd og vaner, dernæst mod lærerens undervisningspraksis, for det tredje et fokus på elevernes faglige flow og slutteligt mod evaluering.

Disse fire værktøjssæt foldes ud med i alt 14 praksisser fordelt over sig. Værktøjssæt 1 har tre praksisser: De tre opgavetyper, Tilfældige grupper og Stå ved lodrette skriveflader. Værktøjssæt 2 har 5 praksisser og så fremdeles. Bogen afsluttes med ”Det tænkende klasserum i hverdagen”, hvor flere lærere fortæller om deres iagttagelser og overvejelser med afprøvningen af denne undervisningsform. Til bogen hører en webside, hvor der ud over flere instruktionsvideoer findes en podcast til samtlige praksisser, hvor erfaringer og gode ideer deles. Desuden finder man diverse ressourcer i form af links og matematikopgaver, som kan benyttes i undervisningen.

Bogens formål er at gøre eleverne engagerede og tænkende. For at understrege førstnævnte, har bogen et bud på en ”Engagementstrappe”, hvor eleverne taksonomisk bevæger sig på følgende trin: Gøre, Begrunde, Forklare, Undervise og Genskabe. Undervisningen er ”særligt velegnet til at understøtte nysgerrighed, fejlmodighed og fagligt selvværd”, påpeger forfatterne. Ordet ”fejlmodighed” benyttes jævnligt i bogen – og hvilket herligt ord.

Hvis man som matematiklærer har læst bogen og har lyst til at afprøve, er det tænkt sådan, at man starter med at implementere værktøjssæt 1 og lader dette slå rod i elevernes bevidsthed, inden mere tilføjes og afprøves. Det vil så konkret betyde, at eleverne står op hele tiden. De samarbejder i tilfældigt valgte grupper ved vertikale tavler, tænker højt, taler om matematiske opgaver.

Bogen er en fremragende instruktion til at igangsætte arbejdet med det tænkende klasserum. Den er letlæst, systematisk og overskuelig. Layoutet fungerer godt, der er mange illustrationer, der understøtter forståelsen. Bogen henvender sig primært til matematikvejledere og matematiklærere, men kunne sagtens give didaktisk inspiration i mange fag, hvor man ønsker at få mere engagerede og tænkende elever.

Gennemlæsningen af bogen efterlader mig med en forståelse af det potentiale, som denne undervisningsform kan bidrage med. Jeg vil derfor varmt anbefale bogen.

ANMELDT AF EDEL IRENE NØRGAARD

Adrian Rau Bull, Nick Hougaard og Tina Fuglsig Lauridsen: Det tænkende klasserum i praksis, 4.-9. klasse
120 sider.
Vejl. pris kr. 396,- ekskl. moms
Alinea, 2023.